czyli Pan Kucharz i jego specjalność zakładu (uwaga Kowalski gotuje i to momentami wybornie!) Takiego spécialité de la maison i takich wrażeń z podróży nie powstydziłby się żaden Makłowicz czy inny celebryta…
Wracając z najwyższej góry Europy, zahaczyliśmy o nasze, polskie i tak bliskie naszym sercom Tatry. Konkretnie zamiast do domu, udaliśmy się w Dolinę Gąsiennicową i obraliśmy kurs na Kościelec.

Siegający 2155 metrów nad poziom morza – którego to morza w żaden, nawet najbardziej magiczny i wymagający wyjątkowego wytężenia wyobraźni sposób nie było widać 😀
Góra zdobyta została przez nas 16 lipca 2017 r.

Przy schronisku w Murowańcu dopadła mnie głupawka (telewizyjno-kulinarno-podróżnicza), której fragment możecie obejrzeć…
…i skomentować do czego Was serdecznie zapraszam 🙂

Chyba pozazdrościłem (m.in. sławy, umiejętnościom jednoczesnego kucharzenia, opisywania wrażeń z podróży i dywagowania) niejakiemu Makłowiczowi… I to był jeden z głównych pretekstów do nagrania tego wideo. Dodatkową przesłankę stanowił sam smak jajecznicy, która prócz solidnej porcji boczku i kilku jajek została “przyprawiona” rododendronem.
Nie sposób też nie wspomnieć miłego towarzystwa, między innymi Moniki, która z niełatwej roli degustatorki wywiązała się znakomicie. Dlaczego niełatwej? Raz że akurat była już raczej najedzona, a dwa, że grzechem byłoby odmówić lub podać w wątpliwość wyborny smak potrawy przyrządzanej na jej oczach przez takiego sympatycznego i przystojnego kucharza. Przy którym blednie nawet gwiazda Roberta M. 😉
A tak już całkiem serio: jak dla mnie była to najlepsza (jak dotąd) jajecznica w moim życiu.
W tym miejcu znaleźć się musi pewien wtręt “botaniczny”. Nie od dziś wiadomo, że górska przyroda jest chwilami nieziemsko malownicza i wyjątkowo odmienna od tej “miastowej” lub jak wolą językowi puryści “miejskiej “.
Otóż wspomiana wcześniej “przyprawa” (której drobiny liści prosto z krzaka rozsypałem na patelni) jest powszechnie znana pod innymi nazwami: różanecznik lub azalia. I jak się dowiedziałem nieco poźnej… jest to roślina silnie trująca.
Więc nieliczni w naszym kraju “kwiatożercy” (ba! wśród nich są nawet tacy co piszą blogi) zapewne odradzaliby swym odbiorcom to, co ja pokazałem na filmie. Jak się okazuje, nie z każdej czynności Kowalskiego należy brać przykład. Choć pragnę jednocześnie zaznaczyć, że ani ja ani nikt spośród tych, których poczęstowałem jajówą nie miał wówczas sensacji żołądkowych. Żaden z nas – zdobywców Kościelca – nie napotkał równieżpo drodze śladów występowania (być może nie rozglądaliśmy się dostatecznie dokładnie) – saussurei wielkogłowej, która wygląda tak (Wg Polskiej Czerwonej Księgi Roślin (2001) gatunek krytycznie zagrożony):

i jak przyznacie ma bardzo dziwaczną nazwę, nieprawdaż?
W starciu: Saussurea Wielkogłowa vs Jajecznica bekonowa, wygrywa “jednomyślnie i przez nokaut”….Jajówa!. Płynące z podniebień degustujących ją osób zachwyty wskazują, że ta konkretna jajówa zasłużyła wręcz na ksywę “bojówa” 😀
Tego jak smakowała nic nie przebije 🙂
Zobacz jeszcze:
Bear in mind
Szanowny Czytelniku / Czytelniczko,
Blog jako forma komunikacji społecznej wymaga selekcji, montażu i redakcji treści audiowizualnych oraz tekstowych. Po to, aby lepiej, łatwiej i przyjemniej się z niego korzystało. Jeżeli czasami publikuję /piszę/wyglądam bardziej “na luzie” lub nie zawsze w sposób dla mnie samego naturalny, to czynię to dla Was.
Tak, moi drodzy – aby zarazić Was bakcylem pokonywania swoich słabości poprzez łażenie po nierównym terenie!
Oczywiście chodzić czy wspinać się należy Z GŁOWĄ, po odpowiednim do danej wyprawy PRZYGOTOWANIU. Szczegółowo piszę o tym tutaj: PRE, czyli Przygotowanie Rzeczą Esencjonalną
A w tym miejscu pragnę zaapelować do Ciebie, abyś koniecznie pamiętał(a) o pokorze i szacunku, jaki się górom
NALEŻY. Bo szczyty są po to, aby je zdobywać, a nie tracić zdrowie lub życie w drodze na nie. Howgh! 🙂
Podobne przygody

Jeśli uważasz, że moje publikacje są interesujące lub wniosły jakąkolwiek wartość do Twojego życia, to postaw mi proszę wirtualną "małą czarną". Dzięki Twojemu wsparciu serwis pozostanie bez tych brzydkich reklam, które ciągle trzeba zamykać.
Bądź na bieżąco