Najlepsza kawa na 艣wiecie? Tam si臋 takiej napijecie! Uwaga! Wyjawiam sekret..鈥a ko艅cu tego artyku艂u, oczywi艣cie 馃槈

Przepis sprawdzili艣my na tatrza艅skich szczytach – Ko艣cielcu (2155 m n.p.m.) oraz Szpiglasowym Wierchu (2172 m n.p.m.)

Ko艣cielec

Wej艣cie do Doliny G膮sienicowej w okresie zimowym. Ta piramida ca艂kiem po lewej stronie to Ko艣cielec.
Ko艣cielec szczyt

Przesz艂o 100 lat temu kilkoro naszych rodak贸w wpad艂o na oryginalny pomys艂 upami臋tnienia wielkiego poety – Juliusza S艂owackiego. Wymy艣lili sobie (inna kwestia czy koncypowali na trze藕wo czy pod wp艂ywem jakich艣 wspomagaczy?), 偶e sarkofag z cia艂em autora np. “Balladyny” umie艣ci膰 mo偶na w jednej ze 艣cian Ko艣cielca.

Ostatecznie koncept zarzucono, a trumna z cia艂em poety po kilku perturbacjach trafi艂a do Krypty Wieszcz贸w Narodowych na Wawelu.

Ko艣cielec to licz膮cy ponad 2150 metr贸w szczyt tatrza艅ski, o kt贸rym pisa艂em ju偶 nieco w tym “kulinarnym” materiale – Ko艣cielec i jaj贸wa-boj贸wa

Szpiglasowy Wierch

Podej艣cie na szpiglas. Maciej jeszcze nie wie, 偶e na szczycie rozgrzeje go gor膮ca kawa. Za nim wida膰 kolejnych pasjonat贸w g贸r

Szpiglasowy Wierch ma kilkana艣cie metr贸w wi臋cej ni偶 Ko艣cielec i po艂o偶ony jest ok. 4 km dalej na po艂udnie. Gwoli 艣cis艂o艣ci, to przebiega przez niego granica polsko-s艂owacka, wi臋c stawiaj膮c stopy w jego najwy偶szym punkcie, znajdziemy si臋 na terytorium naszego po艂udniowego s膮siada. W j臋zyku jego mieszka艅c贸w 贸w szczyt nazywa si臋 “Hrub媒 拧t铆t”, czyli po prostu Gruba G贸ra.

W czym tkwi sekret dobrej kawy?

艁yk gor膮cej kawy z frencha? Nie odm贸wi臋

W obu przypadkach i niesprzyjaj膮cych warunkach wej艣cie mo偶e zaj膮膰 nawet kilka godzin. Warto zatem mie膰 ze sob膮 ciep艂y, bezalkoholowy nap贸j, kt贸ry “postawi nas na nogi”. Nie potrzeba wiele, aby go przyrz膮dzi膰.

Tak! Pewnie si臋 ju偶 domy艣lasz do czego PIJ臉, pisz膮c te s艂owa鈥;-)

Doprawdy trudno znale藕膰 kogo艣, kto nie pije kawy. Ale zdarzaj膮 si臋 i tacy odmie艅cy, dla kt贸rych ma艂a czarna znajduje si臋 na tej samej p贸艂ce co niezdrowe energetyki i inne napoje, mniej lub bardziej s艂odzone, chemicznie doprawiane lub nas膮czane ilu艣 procentowym roztworem spirytusu. Ja akurat dobr膮 kaw臋 lubi臋, pijam w przeci臋tnych ilo艣ciach i nie przeszkadza mi bardzo fakt, 偶e istnieje ryzyko odwadniania organizmu poprzez picie du偶ych ilo艣ci tego napoju.

Chocia偶 je艣li wyliczy膰, ile偶 to energii i koszt贸w poch艂ania uprawa i transport (np. do Polski) ziaren kawy z rejon贸w le偶膮cych w tzw. bananowym pasie (mi臋dzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Kozioro偶ca), to chyba mniej uci膮偶liw膮 opcj膮 dla naszej planety by艂oby radykalne ograniczenie konsumpcji ma艂ej czarnej.

Podczas w臋dr贸wki przez oba wspomniane szczyty, odkryli艣my tajemnic臋 przyrz膮dzenia wy艣mienitej kawy. Oto ona:

Sekret dobrej kawy tkwi w jej prostocie i otoczeniu. Nawet je偶eli przygotujesz kaw臋 z roztopionego 艣niegu, te偶 b臋dzie smakowa艂a wybornie, o ile b臋dziesz m贸g艂 si臋 ni膮 podzieli膰 ze wspania艂ymi lud藕mi otoczony pi臋knymi g贸rskimi widokami. Bo nic tak nie cieszy serca jak “dzielenie si臋” z innymi oraz natura 馃檪

A Waszym zdaniem (tu zwracam si臋 do kawoszy), w czym tkwi sekret wyj膮tkowo smacznej kawy?

G艂osy go艣ci / Oce艅 wpis
[Razem: 19 艢rednia ocena: 4.9]Ju偶 zag艂osowa艂e艣